Pasta Vongole

Premiär för just detta recept, tagit det mer eller mindre rakt av från Per Moberg på Köket.se.   

Brukat alltid göra nåt hitte-på-recept men tänkte att jag för en gångs skull skulle göra det by the book, åtminstone nåns bok, och det blev såååå bra! 

Men, vi tog lite extra allt, tycker alltid att det är lite snålt i de flestas recept, dra på av det du tycker mest om!

4 personer

1 kg Vongolemusslor

3 stycken schalottenlökar

3 dl torrt vitt vin

2 klyftor vitlök

en rejäl skvätt olivolja

Tomatsås

4 stora tomater

3 klyftor vitlök

en röd chili

1 dl persilja

50 gram smör (jo, man kan ändå inte banta med pasta:))

3 msk olivolja

2 dl torrt vitt vin

Tvätta musslorna nog, ta bort alla stängda eller trasiga.

Finhacka lök och vitlök.

Hetta upp, förslagsvis, en traktör med olivolja. Fräs(sautera)lök och vitlök en stund men utan att dom får färg, ska bara bli mjuka och lite genomskinliga.

Häll sedan i musslorna med vinet. Lägg på ett lock och låt sjuda på mellanvärme tills musslorna öppnat sig.

Sila av i en bunke och ställ åt sidan.

Dags för tomatsåsen;

Koka upp vatten och lägg sedan i tomaterna(skålla), skölj i kallt vatten och dra sen av skinnet. Skär tomaterna i mindre bitar.

Hetta upp traktören igen, i med olivolja, sautera sakta upp vitlök och chili utan att det tar färg.

Lägg i tomaterna och häll över vinet, låt koka ihop en stund.

Sila sedan ner spadet från musslorna i såsen och låt koka ytterligare en stund så det tjocknar lite. Om du använder en traktör eller panna med bred botten så går det väldigt snabbt att koka bort vätska så passa den! 

Smaka av med salt och peppar, och så ner med smöret. För bästa resultat skulle jag säga att det är nu du låter pastan(gärna smal pasta typ linguine) komma ner i pannan för att vara med i en minut och sen på med musslorna.

Dra runt alltihop så det blandas ordentligt och sen är det dags för persiljan.

Servera och njut!!!